VIJESTI
IGEA: platforma za upravljanje rizicima od poplava24.04.2019.

IGEA je dovršila softversko rješenje web GIS preglednika baziranog na IGEO Platformi za Državni hidrometeorološki zavod. Platforma će se koristiti za upravljanje podacima s ciljem smanjenja rizika od poplave.

Ovim projektom uspostavljena je operativna GIS Platforma DHMZ-a za pohranu i online prikaz podataka prikupljenih kroz projekt FRISCO 1 usmjeren na mjere borbe protiv poplava te su postavljeni temelji za daljnju nadogradnju i učinkovitije upravljanje prostornim podacima na području cijele Hrvatske.

IGEA je uspješno implementirala vlastito programsko rješenje IGEO te u okviru prekograničnog programa suradnje na ovom hrvatsko-slovenskom Interreg projektu pridonijela njegovim glavnim rezultatima. Oni se sastoje od niza zajedničkih modela, karata i alata za svaki od šest prekograničnih riječnih bazena (Kupa, Sutla, Drava, Mura, Dragonja i Bregana). Platforma omogućava pohranu i online prikaz podataka za upravljanje rizicima od poplave, povijesne vremenske serije te hidrološke i meteorološke podatke u realnom vremenu.

Uspješna suradnja projektnih timova pridonijela je tako projektu koji će pokriti potrebe širokog kruga ciljnih skupina, pri čemu će najveću korist imati stanovništvo na području prekograničnih riječnih bazena.